Hund och Katt
Varför?
För att undvika tandlossning - SMÄRTA som följd av tandsten och inflammation i tandkött och få en piggare och gladare hund/katt. Katter drabbas också av sjukdomen FORL, vilket är mycket smärtsamt och bra om man upptäcker i ett tidigt stadium för kattens livskvalité.
Hur?
Djurägare kan förebygga problemet genom att borsta tänderna dagligen. Om det ändå behövs en munsanering bokar man ett besök till en veterinär för att få en bedömning av djurets allmäntillstånd och omfattningen av tandproblemen. Eventuella blodprover inför narkos tas i samband med besöket. Sedan bokas en tid för Professionell tandrengöring (PTR) till en djursjukskötare som tar bort tandsten med ultraljud, därefter putsas tänderna, tandköttet undersöks med en sond efter eventuella fickor. Beroende på djurets munstatus tas tandröntgen för att veterinären sen ska kunna göra en bedömning av nödvändiga tandåtgärder. Detta görs i fullständig narkos med samma utrustning som man ser vid ett besök hos human tandläkaren. Om det skulle föreligga behov av mer omfattande åtgärder bokas detta som ett eget besök. Detta för att undvika långa narkoser.
Varningssignaler
Hund
Dålig andedräkt, tandsten, blödande tandkött, förändrat ätbeteende- äter bara på en sida, tappar maten, vill inte äta tuggben/hårda kulor. En del blir griniga.
Katt
Ett vanligt symptom hos katter är salivering och som ovan förändrat ätbeteende. Katter drabbas som nämnts ovan också av sjukdomen FORL, successiv nedbrytning av tanden. Detta sker under tandköttskanten från rot till krona vilket gör det svårt att upptäcka. Tecken på FORL är svulstigt rött tandkött, plötsliga tuggrörelser, katten gnisslar tänder, vill ej äta torrfoder. En del katter blir tillbakadragna och andra kan bli aggressiva. Sjukdomen orsakar stort lidande för katten och det blir ofta nödvändigt med omfattande tandextraktioner under kattens liv, i syfte att göra katten smärtfri. Katterna klarar sig bra utan tänder men behöver äta mjukmat.