Fästingar är små spindeldjur som finns i växtligheten i naturen och kan fastna på djuren när dessa passerar igenom tex gräs. Fästingen biter sig fast i djurets hud för att äta av djurets blod.
Fästingar kan bära på sjukdomar som kan överföras till hunden eller katten när fästingen biter sig fast för att äta. Det är alltså inte fästingen i sig som kan skada djuret (om det inte är så många att de orsakar blodbrist) utan det är de smittor de bär med sig.
I Norrlands inland är vi än så länge ganska förskonade från fästingar och av de fästingar som finns här är det väldigt få som bär på smitta. På andra ställen i Sverige och resten av världen är det dock ett mycket stort problem och om du ska resa med din hund är det mycket viktigt att skydda den från fästingbett.
Det finns flera typer av läkemedel som gör att fästingarna inte vill bita sig fast. Vissa är receptfria på apoteket och andra kan du få utskrivet på recept efter besök hos veterinär.
Om du ser att ditt djur har fått en fästing ska du så snart som möjligt plocka bort den. Det finns flera bra fästingplockarpincetter att köpa och det går också bra att bara dra bort den med fingrarna. Försök undvika att trycka sönder fästingen när du drar i den. Om någon bit av fästingens huvud blir kvar i huden är det ingen fara men det kan bli en liten röd knöl- tvätta med klorhexidinlösning och hindra djuret från att klia på området. Om det blir mycket svullet eller ömmande bör du kontakta veterinär.
Man bör inte dränka fästingen i smör eller likande eftersom risken för smitta då ökar eftersom fästingen sitter kvar i huden tills den dör.
Symptom på fästingburna sjukdomar är mycket olika men om du misstänker att ditt djur inte mår bra bör du alltid kontakta veterinär. Berätta gärna för veterinären vid besöket om du varit i fästingrika trakter eller om du plockat bort fästingar från ditt djur.